• JADŁOSPIS

          • 06  – 10  MAJA

             

            PONIEDZIAŁEK

            Zupa ziemniaczana z koperkiem (250 ml)

            Potrawka z indyka z groszkiem (100g), kaszka bulgur (120g)

            surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i kukurydzą (80g)

            Kompot z owocami

             

            WTOREK

            Krupnik na kurczaku z kaszką jaglaną (250 ml)

            Eskalopki z kurczaka (100g), ziemniaki (120g),

            mizeria ze śmietaną (80g)

            Kompot z owocami

             

            SRODA

            Zupa brokułowa z zacierką (250 ml)

            Spaghetti po bolońsku (250g)

            Kompot z owocami

             

            CZWARTEK

            Zupa ogórkowa z ryżem (250ml)

            Schab pieczony  w sosie własnym (80g/120g),

            młode ziemniaki z koperkiem (120g),

            kapusta duszona z kminkiem (80g)

            Kompot z owocami

             

            PIĄTEK

            Botwinka z ziemniakami (250ml)

            Filet z soli w panierce serowej (80g/100g), ziemniaki pieczone (120g/150g), marchewka tarta z jabłkiem (80g/100g)

            Kompot z owocami

            ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

            Średnia kaloryczność posiłków: ok 850-900 kalorii

      • SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW

        DAŃ OBIADOWYCH

         

        PONIEDZIAŁEK

        1.Zupa  ziemniaczana na wędzonce

        (wędzonka krotoszyńska, ziele angielskie, liść laurowy,  papryka mielona, seler, pietruszka, ziemniaki,  marchewka, , cebula ,  mąka pszenna, majeranek, kminek mielony)

        2.Potrawka z indyka z groszkiem, kasza bulgur, surówka z pekińskiej z pomidorami i kukurydzą

        (filet  z indyka,    cebula,  mąka pszenna, śmietana 18%, , olej rzepakowy, czosnek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, kasza bulgur, kapusta pekińska, pomidory, kukurydza, oliwa z oliwek), cukier, ocet winny, )

         

        WTOREK

        1.  Krupnik na kurczaku z kaszką jaglaną

        (kurczak,   marchewka, pietruszka, cebula, por, seler,   kapusta włoska, kasza jaglana,, sól, pieprz, warzywa suszone, natka pietruszki ,)

        2.Eskalopki z kurczaka w cieście , ziemniaki, mizeria ze śmietaną

        (filet z kurczaka , mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, sól pieprz, ziemniaki , ogórki , śmietana 18%)

         

        ŚRODA

        1.Zupa brokułowa z zacierką

        (wywar z kurczaka, seler, pietruszka, brokuły,  masło 82%, ,  marchewka, , cebula ,  mąka pszenna, śmietana 30%,  )

        2.Makaron spaghetti z sosem bolońskim

        (mąka pszenna,   mleko 2%,  mięso mielone wołowo – wieprzowe ,cukier , bazylia, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, czosnek, cebula, parmesan, koncentrat pomidorowy)

         

        CZWARTEK

        1.Zupa ogórkowa  z ryżem

        (wywar z kurczaka,  ogórki kiszone ,masło 82%, marchewka,  pietruszka ,seler, cebula, ryż, warzywa suszone, koperek, pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%,)

        2.Schab pieczony w sosie własnym, ziemniaki młode z koperkiem, kapusta duszona z kminkiem

        (schab wieprzowy, czosnek, cebula, kminek mielony , warzywa suszone, mąka pszenna ,sól, pieprz , olej rzepakowy,  ziemniaki  młode, koperek, kapusta biała,  liść laurowy, ziele angielskie,)

         

        PIĄTEK

        1.Botwinka z ziemniakami

        (buraki,  botwinka, ocet winny, czosnek,  marchewka,  pietruszka ,seler, cebula, ziemniaki, liść laurowy, liść laurowy, ziele angielskie, , pieprz ziołowy ,sól , jaja, śmietana 30% mąka pszenna)

        2.Filet z  soli  w panko , ziemniaki pieczone, marchewka tarta z jabłkiem

        (mąka pszenna, filet  z soli limandy  jaja, bułka pszenna,  olej rzepakowy, , zioła prowansalskie,, pieprz , sól ,ziemniaki, koperek, marchewka , jabłko, oliwa z oliwek)

    • Kontakt

      • Szkoła Podstawowa Nr 53 im. gen. J. H. Dąbrowskiego
      • 12 / 262-20-27
      • ul. Skośna 8 30-383 Kraków Poland
    • Logowanie