JADŁOSPIS
20 – 24 MAJA
PONIEDZIAŁEK
Zupa grysikowa na kurczaku z jarzynkami (250 ml)
Kurczak po meksykańsku (100g), kaszka bulgur (120g)
surówka porowa (80g)
Kompot z owocami
WTOREK
Zupa kalafiorowa z lanym ciastem (250 ml)
Rumsztyk z indyka z cebulką (100g), ziemniaki młode
z koperkiem (120g), mizeria ze śmietaną (80g)
Kompot z owocami
ŚRODA
Zupa gulaszowa z ziemniakami (250 ml)
Łazanki z młodą kapustą i kiełbaską (250g)
Kompot z owocami
CZWARTEK
Krupnik z jarzynkami ( 250ml)
Bitki z indyka w sosie koperkowym (100g),
ryż (120g), buraczki 80g)
Kompot z owocami
PIĄTEK
Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami (250ml)
Kopytka z masłem, cukrem i bułeczką tartą (250g)
Kompot z owocami
ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!
Średnia kaloryczność posiłków: ok 850-900 kalorii
SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW
DAŃ OBIADOWYCH
PONIEDZIAŁEK
1.Zupa grysikowa z kurczaku z jarzynkami
(kurczak, marchewka, cebula, pietruszka, seler, , kapusta włoska, por, pieprz, sól, , kasza manna natka)
2.Kurczak po meksykańsku, kaszka bulgur, surówka porowa
(filet z kurczaka, pomidory pellatti, kukurydza, fasola czerwona, przecier pomidorowy, kumin, papryka słodka, , olej rzepakowy, cebula, mąka ziemniaczana kminek mielony, liść laurowy, warzywa suszone, kasza bulgur , mąka pszenna, kapusta pekińska, pory, jogurt naturalny)
WTOREK
1.Zupa kalafiorowa z lanym ciastem
(wywar z kurczaka, kalafior , marchewka, pietruszka, cebula, por, seler, jaja. mąka pszenna sól, pieprz, warzywa suszone, śmietana 30%,)
2.Rumsztyk wieprzowy, ziemniaki młode , mizeria ze śmietaną
(łopatka wieprzowa, mąka pszenna, jaja, bułka tarta pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki młode, ogórek , koper, śmietana 18%)
ŚRODA
1.Zupa gulaszowa z ziemniakami
(łopatka wieprzowa, cebula, czosnek, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, pomidory pellatti, iść laurowy, liść laurowy, ziele angielskie, , pieprz ziołowy ,sól , mąka pszenna)
1.Łazanki z młodą kapustą i kiełbaską
(mąka pszenna, młoda kapusta biała, kiełbaska wieprzowa, szynka wędzona, olej rzepakowy, pieprz, sól, cebula)
CZWARTEK
1. Krupnik z jarzynkami
(wywar z kurczaka, marchewka, pietruszka, cebula, por, seler, kapusta włoska, kasza jęczmienna, sól, pieprz, warzywa suszone, natka pietruszki ,)
2.Bitki z indyka w sosie koperkowym, ryż, buraczki
(filet z indyka, , czosnek, cebula, sól, pieprz , olej rzepakowy , ryz, śmietana 18%, mąka pszenna, ryz, buraki, ocet winny, cukier)
PIĄTEK
1.Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami
(wywar z kurczaka, buraki, botwinka, koncentrat z buraków, ziemniaki, marchewka, pietruszka ,seler, cebula, liść laurowy, czosnek, warzywa suszone, , pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%, mąka pszenna, jaja)
2.Kopytka z masłem, cukrem i bułeczką tartą
(jaja, mąka pszenna, bułka pszenna , masło 82%, cukier, ziemniaki, olej rzepakowy, sól)