• JADŁOSPIS

          •      20 – 24 MAJA

            PONIEDZIAŁEK

            Zupa grysikowa na kurczaku z jarzynkami (250 ml)

            Kurczak po meksykańsku (100g), kaszka bulgur (120g)

            surówka porowa (80g)

            Kompot z owocami

             

            WTOREK

            Zupa kalafiorowa z lanym ciastem (250 ml)

            Rumsztyk z indyka z cebulką (100g), ziemniaki młode

            z koperkiem (120g), mizeria ze śmietaną (80g)

            Kompot z owocami

             

            ŚRODA

            Zupa gulaszowa z ziemniakami (250 ml)

            Łazanki z młodą  kapustą i kiełbaską (250g)

            Kompot z owocami

             

            CZWARTEK

            Krupnik z jarzynkami ( 250ml)

            Bitki z indyka w  sosie koperkowym (100g),

            ryż (120g), buraczki  80g)

            Kompot z owocami

             

            PIĄTEK

            Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami (250ml)

            Kopytka z masłem, cukrem i bułeczką tartą (250g)

            Kompot z owocami

             

             

             

            ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!

             

            Średnia kaloryczność posiłków: ok 850-900 kalorii

             

             

             

      •  

         

        SKŁAD SUROWCÓW I WYKAZ ALERGENÓW

        DAŃ OBIADOWYCH

         

         

        PONIEDZIAŁEK

        1.Zupa grysikowa z kurczaku z jarzynkami

        (kurczak, marchewka, cebula, pietruszka, seler,  , kapusta włoska, por, pieprz, sól, , kasza manna natka)

        2.Kurczak po meksykańsku,  kaszka bulgur, surówka porowa

        (filet z kurczaka, pomidory pellatti, kukurydza, fasola czerwona, przecier pomidorowy, kumin, papryka słodka, , olej rzepakowy, cebula, mąka ziemniaczana  kminek mielony, liść laurowy, warzywa suszone,  kasza bulgur  , mąka pszenna,  kapusta pekińska, pory, jogurt naturalny)

         

        WTOREK

        1.Zupa kalafiorowa z lanym ciastem

        (wywar z  kurczaka,  kalafior , marchewka, pietruszka, cebula, por, seler,   jaja. mąka pszenna sól, pieprz, warzywa suszone, śmietana 30%,)

        2.Rumsztyk  wieprzowy, ziemniaki  młode , mizeria ze śmietaną

        (łopatka wieprzowa, mąka pszenna,  jaja, bułka tarta pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy, ziemniaki młode, ogórek , koper, śmietana 18%)

         

         

        ŚRODA

        1.Zupa gulaszowa z ziemniakami

        (łopatka wieprzowa, cebula,  czosnek,  marchewka,  pietruszka ,seler, cebula, ziemniaki, olej rzepakowy, pomidory pellatti, iść laurowy, liść laurowy, ziele angielskie, , pieprz ziołowy ,sól ,  mąka pszenna)

        1.Łazanki z  młodą kapustą i kiełbaską

        (mąka pszenna, młoda kapusta biała, kiełbaska wieprzowa, szynka wędzona, olej rzepakowy, pieprz, sól, cebula)

         

         

        CZWARTEK

        1.  Krupnik z jarzynkami

        (wywar z  kurczaka,  marchewka, pietruszka, cebula, por, seler,   kapusta włoska, kasza jęczmienna, sól, pieprz, warzywa suszone, natka pietruszki ,)

        2.Bitki z indyka w sosie koperkowym, ryż, buraczki

        (filet z indyka, , czosnek,  cebula,  sól, pieprz , olej rzepakowy , ryz, śmietana 18%, mąka pszenna, ryz, buraki, ocet winny, cukier)

         

         

        PIĄTEK

        1.Barszcz czerwony z jajkiem i ziemniakami

        (wywar z kurczaka, buraki, botwinka, koncentrat z buraków, ziemniaki, marchewka,  pietruszka ,seler, cebula, liść laurowy, czosnek,  warzywa suszone, , pieprz ziołowy ,sól , śmietana 30%, mąka pszenna, jaja)

        2.Kopytka z masłem, cukrem i bułeczką tartą

        (jaja, mąka pszenna, bułka pszenna , masło 82%, cukier, ziemniaki, olej rzepakowy, sól)

         

         

    • Kontakt

      • Szkoła Podstawowa Nr 53 im. gen. J. H. Dąbrowskiego
      • 12 / 262-20-27
      • ul. Skośna 8 30-383 Kraków Poland
    • Logowanie